Zamrożone owoce bardzo często dostępne są w okresie zimowym. Oczywiście wiele osób zastanawia się czy takie mrożonki są zdrowe. Wiele zależy przede wszystkim od tego, jak zostały przygotowane owe mrożonki. Po pierwsze ważne jest, czy mrożonki zostały przygotowane z naturalnych składników. Jednocześnie ważne jest również to jak przebiegał cały proces mrożenia.
Dobrym rozwiązaniem jest postawienie na mrożonki przygotowane w domu, ale oczywiście nie zawsze istnieje taka możliwość. Problemem może być choćby zapewnienie miejsca na większą liczbę przygotowanych mrożonek. Przy kupowaniu mrożonek dobrze jest sprawdzić producenta. Najlepszym rozwiązaniem jest wybieranie producentów sprawdzonych, którzy mają wiele lat doświadczeń w produkowaniu mrożonek.
Mrożonki nie powinny stracić więcej właściwości odżywczych w stosunku do owoców, które są przechowywane czy też transportowane. Takie straty oczywiście występują, ale nadal owoce mrożone posiadają wiele cennych witamin oraz minerałów pomimo strat. W zakresie witaminy C, która znajdują się w owocach to w mrożonkach, które są właściwe przygotowane straty właściwości czyli ilości witaminy C może wynosić mniej, więcej czterdzieści procent.
Mrożonki w okresie letnim na pewno nie są alternatywą dla świeżych owoców. W okresie zimowym również lepszym rozwiązaniem jest postawienie na świeże owoce, które w tym okresie są dostępne, ale mrożonki zawsze mogą być alternatywą do zastosowania, która pewne właściwości odżywcze w postaci witamin i minerałów jest w stanie zapewnić.