W wielu restauracjach można w okresach, gdy pojawiają się pewne składniki, które są specyficzne jedynie dla danej pory roku korzystać z menu sezonowe. W pewnych okresach w roku można korzystać z napojów przygotowywanych specjalnie z naturalnych soków, co pozwala na zapewnienie organizmowi bardzo zdrowych posiłków, dostarczenie ważnych składników odżywczych w postaci zarówno witamin jak też mikroelementów, co między innymi pozwala zapewnić organizmowi lepsze funkcjonowanie a przede wszystkim pozwala lepiej zadbać o zdrowie
Coraz więcej restauracji, decyduje się na stawianie na naturalne składniki, które są dostępne są w ramach lokalnych rynków. Takie składniki pochodzą przed wszystkim od takich gospodarstw rolnych, które są produkowane w sposób tradycyjny. Rośnie również liczba upraw czy hodowli, które są znów dostępne w coraz większej liczby ekologicznych gospodarstw, które są intensywnie wspierane między innymi za pośrednictwem dotacji unijnych organów.
Sezonowe menu to doskonały sposób na odmienienie smaków. Wiele przepisów sezonowych to bardzo ciekawe połączenia zarówno tradycyjnych przepisów z ciekawymi, nowymi pomysłami na ich modyfikacje, co znów jest doskonałym pomysłem dla osób lubiących eksperymentować ze smakami potraw.
Oczywiście z sezonowego menu można korzystać zarówno w restauracjach, jak też mając nieco więcej czasu można zdecydować się na przygotowanie takich sezonów przepisów w warunkach domowych. Można również zdecydować się na zamówienie sezonowych potraw w firmach oferujących dostawy jedzenia czy catering.